Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Importanta colivei – Semnificatii si traditii

Coliva este expresia materiala a credintei in Inviere pentru ca este realizata din boabe de grau, iar Mantuitorul Hristos a fost cel care s-a folosit de exemplul bobului de grau pentru a prevesti Invierea Lui din morti:

„Iar Iisus le-a raspuns, zicand: A venit ceasul ca sa fie preaslavit Fiul Omului. Adevarat, adevarat zic voua ca daca grauntele de grau, cand cade in pamant, nu va muri, ramane singur; iar daca va muri, aduce multa roada. Cel ce isi iubeste sufletul il va pierde; iar cel ce isi uraste sufletul in lumea aceasta il va pastra pentru viata vesnica.” (Ioan 12, 23-25)

Coliva este o ofranda adusa de credinciosi la biserica spre sfintire, in cinstea sfantului zilei, in ziua onomastica a cuiva sau pentru usurarea sufletelor celor raposati, de pacate si scoaterea lor din osanda vesnica. Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea mortilor. La toate soroacele de pomenirea mortilor, crestinul se ingrijeste sa faca o coliva pe care s-o aduca la biserica impreuna cu o sticla cu vin, pentru a fi sfintite. Coliva simbolizeaza Biserica, adica toti crestinii, uniti de aceeasi credinta in Dumnezeu. In timp ce in biserica se canta „Vesnica pomenire” credinciosii tin coliva impreuna cu preotul si o leagana de sus in jos. Cei care nu pot atinge platoul colivei, ating cu mana pe cei din fata lor. Cei din randurile din spate fac acelasi lucru si practic toti se unesc atingand coliva.

Asadar, coliva este o ofranda facuta din grau fiert, indulcit cu miere sau cu zahar, si amestecat cu nuca si diferite mirodenii. Ea simbolizeaza nemurirea sufletelor noastre, dupa trecerea din aceasta viata, dupa cum am vazut ca ne incredinteaza Insusi Domnul. Grauntele de grau indulcite cu zahar sau cu miere inseamna credinta si nadejdea ca sufletul celui ce a murit va avea o viata dulce si placuta, dincolo de mormant. Zaharul si mierea intrebuintate in coliva simbolizeaza faptul ca pentru toti crestinii ortodocsi si piosi va sosi un timp de dulceata si fericire. Astfel, coliva este expresia vizibila a credintei viilor in nemurirea celor adormiti, in reinvierea lor si viata lor de fericire vesnica pe care o vor obtine prin intermedierea Domnului Hristos, care a acordat tuturor credinciosilor Sai invierea si viata vesnica.

Go to Top
Informatii la 0736 200 300