Skip to content Skip to footer

Ce Facem După Înmormântare

obiceiuri-creștine-după-înmormântare
ce-facem-după-înmormântare
Tradiții și Rânduieli După Înmormântare – Cum Organizezi Parastasul

Pomeniri și Parastase După Înmormântare – Ghid Complet

Dupa momentul inmormantarii, traditiile si obiceiurile crestine continua sa joace un rol esential in cinstirea memoriei celor trecuti la cele vesnice. Prin intermediul pomenirilor si al parastaselor, familia si cei apropiati pastreaza vie amintirea celui decedat, respectand randuielile bisericesti si oferind rugaciuni pentru sufletul acestuia. In randurile ce urmeaza, va prezentam principalele traditii si obiceiuri pe care trebuie sa le respectati dupa inmormantare.

Pomenirea Mortilor – De Ce Este Importanta?

In traditia crestina, pomenirea mortilor reprezinta o cale prin care cei vii se roaga pentru odihna sufletului celui decedat. Aceasta consta in slujbe si rugaciuni oficiate de preoti, insotite de obiceiul de a imparti mancare si bautura in memoria raposatului. Conform credintei ortodoxe, aceste rugaciuni si pomeniri aduc alinare si pace sufletului celui plecat, ajutand la odihna sa vesnica.

Program: non stop

Servicii funerare

Cand mergi in urma sicriului ce poarta tot ce ai mai drag, paseste cu vitejie ca atunci cand duci un dar celui mai mare Prieten, si zi: "Acest suflet drag ti-l aduc in dar Tie, Doamne!"

0 ani
Experinta in domeniul funerar

Echipa noastra are o vasta experienta in domeniu, oferind servicii funerare din 2001 la cel mai inalt nivel de profesionalism.

0
de Servicii funerare furnizate

Am oferit indrumare, alinare si servicii funerare la peste 8000 de familii in cel peste 22 de ani de activitate, fiind una dintre cele mai longevive companii de pompe funebre din Bucuresti.

Importanța Pomenirii Morților – Rugăciuni pentru Odihna Sufletului

Ritualuri și Tradiții Creștine După Înmormântare – Parastase și Pomeniri

 

Dupa inmormantare, exista o serie de randuieli pe care crestinii le respecta cu strictete, fiecare avand o semnificatie aparte in cultura si traditia ortodoxa. Iata care sunt cele mai importante:

1. Parastasul de la 40 de Zile

Parastasul de la 40 de zile este unul dintre cele mai importante momente de pomenire a celui decedat. Aceasta slujba speciala este oficiata de preot pentru a comemora sufletul raposatului si pentru a-i oferi rugaciuni de odihna. In traditia ortodoxa, se considera ca la 40 de zile sufletul decedatului paraseste lumea aceasta si intra in Imparatia Cerurilor, motiv pentru care pomenirea de la 40 de zile este atat de semnificativa.

Cu ocazia acestui parastas, familia pregateste coliva, vin si diverse bucate care vor fi impartite celor prezenti la slujba. Coliva, facuta din grau fiert, reprezinta trupul celui decedat si simbolizeaza credinta in invierea de apoi.

2. Pomeniri Periodice – La 3, 6 si 9 Luni

Dupa parastasul de la 40 de zile, se obisnuieste ca familia sa organizeze pomeniri periodice, la 3, 6 si 9 luni dupa inmormantare. Aceste slujbe de pomenire, cunoscute si sub numele de parastase, au ca scop continuarea rugaciunilor pentru sufletul celui plecat. De fiecare data, familia pregateste coliva si alte mancaruri traditionale pentru a fi impartite in memoria raposatului.

3. Parastasul de un An

Parastasul de un an este un alt moment important in randuielile crestine, marcand un an de la trecerea in nefiinta a celui drag. Aceasta slujba este insotita de obiceiuri similare cu cele de la pomenirea de 40 de zile, cu coliva, vin si bucate impartite celor prezenti la biserica.

Parastasul de un an este considerat un moment de reculegere si aducere aminte, fiind si un prilej pentru familie de a se reuni si a-si reinnoi rugaciunile pentru sufletul celui plecat. Dupa parastasul de un an, pomenirile se organizeaza anual, in aceeasi zi, pentru a pastra vie amintirea raposatului.

Peste 19 ani de experienta

Firma de servicii funerare Beelsamen se asigura ca intotdeauna veti primi cea mai buna indrumare

Servicii funerare complete, profesioniste si orientate catre nevoile familiei la cele mai avantajoase preturi din piata locala.

Ce Se Pregateste pentru Parastase si Pomeniri?

Pregatirile pentru parastase si pomeniri implica respectarea unor obiceiuri si traditii bine stabilite. Printre cele mai importante elemente pregatite pentru aceste slujbe se numara:

  • Coliva – Este elementul principal al oricarui parastas sau pomenire, simbolizand trupul celui raposat si credinta in inviere.
  • Vinul – Acesta este adus la biserica si folosit in cadrul slujbei de pomenire.
  • Pachete cu mancare – Familia pregateste pachete cu alimente, care sunt impartite celor prezenti la slujba sau oferite celor nevoiasi in memoria celui decedat.
  • Lumanari si tamaie – Acestea sunt folosite in cadrul slujbelor pentru a simboliza lumina sufletului si rugaciunea catre Dumnezeu.
De Ce Sunt Importante Parastasele si Pomenirile?

In traditia crestina ortodoxa, parastasele si pomenirile reprezinta un act de iubire si respect fata de cei trecuti in nefiinta. Prin rugaciunile rostite in cadrul acestor slujbe, familia si cei apropiati isi arata iubirea si dorinta de a oferi odihna si pace sufletului celui decedat. In acelasi timp, pomenirile sunt o modalitate de a pastra vie amintirea celui plecat si de a mentine legatura spirituala cu acesta.

Sfaturi pentru Organizarea Pomenirilor dupa Inmormantare

La Beelsamen, oferim suport si consultanta pentru organizarea parastaselor si pomenirilor dupa inmormantare. Daca doriti sa aflati mai multe despre aceste obiceiuri sau aveti nevoie de ajutor in pregatirea parastasului, nu ezitati sa ne contactati. Va vom oferi informatii si sfaturi pentru a respecta traditiile crestine si a organiza o pomenire demna si plina de respect.

Go to Top
Informatii la 0736 200 300