Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Un prieten sau un membru al familiei impartaseste vestea unui diagnostic care ii pune in pericol viata si in acel moment ne dam seama ca suntem pe cale sa devenim apropiati cu cineva care se confrunta cu moartea. Poate ca este o alegere constienta. Poate simtim ca nu avem de ales.

La inceput este important sa ne amintim ca stim deja cum sa oferim ingrijire. Am intins o mana de ajutor de sute de ori intr-o mie de moduri semnificative si pline de iubire. Grija este o expresie naturala a umanitatii noastre. Putem avea incredere in inimile noastre bune pentru a fi ghiduri de incredere.

Oferirea de ingrijire este ca meditatia, nu exista o modalitate corecta, dar unele ghiduri si practici de baza va pot ajuta.

Imbratisati adevarul

Recunoasterea trecerii vietii este un aspect central al budismului. Impermanenta este un adevar esential tesut in insasi tesatura existentei. Este inevitabil si este perfect natural. Modul in care ne intalnim cu adevarul face o lume diferita.

Deschideti-va mintea

In traditia Zen, avem practica dokusanului, o intalnire fata in fata cu profesorul. Elevul este instruit sa astepte in afara usii profesorului si sa se adune. Nu are idee ce o asteapta in cealalta parte a usii. Nu are habar ce va cere profesoara sau poate chiar ceea ce are nevoie cel mai mult. Ea face tot posibilul sa fie gata, flexibila si deschisa.

A merge in camera cuiva bolnav sau a muri este ca si cum ai merge la Dokusan. Goliti-va mintea, deschideti-va inima si intrati cu ochii proaspeti. Odata ajunsi in camera, stai jos, vorbesti mai putin si ascultati mai mult. Atingeti atunci cand este cazul.

Fii o prezenta calma

Cand avem grija de cineva care este bolnav, ii imprumutam corpul nostru. Folosim puterea noastra pentru a le muta din pat in comoda. In acelasi mod, le putem imprumuta si forta mintii noastre. Putem ajuta la crearea unui mediu calm si acceptabil. Putem fi un memento al stabilitatii si al concentrarii. Ne putem extinde inima in asa fel incat sa poata inspira pe cei din jurul nostru. O persoana calma din camera poate usura intreaga experienta pentru toata lumea.

Tu esti de ajuns

Intotdeauna ne incurcam cu noi insine – ne spunem ce ar trebui sa experimentam, incercam din greu sa fim cineva special, sperand ca vom face totul in mod corect. Adesea, in practica spirituala si in ingrijire, ne stabilim un anumit obiectiv in care credem ca ar trebui sa fim si apoi il folosim pentru a nu fi acolo.

Fara sfaturi

Unii dintre noi ajung prea repede sa ofere sfaturi. Cu toate ca intentiile noastre pot fi autentice, putem fi nespus de insensibili la modul in care ii impactam pe ceilalti. Atasamentul la rolul de ajutor este profund pentru majoritatea dintre noi. Daca nu suntem atenti, ii va intemnita si pe cei pe care ii deservim. Sa facem fata: daca voi fi ajutor, atunci cineva trebuie sa fie neputincios.

Intoarceti-va spre suferinta

O parte integranta a vindecarii este sa da-m drumul acelui lucru drag noua. Insa nu putem iesi din viata cuiva pana nu am intrat cu adevarat acolo. Dupa cum a scris James Baldwin, „Nu tot ce se poate confrunta nu poate fi schimbat. Dar nimic nu poate fi schimbat care nu este infruntat. “

Dragostea vindeca

Nelinistea dragostei este evidenta atunci cand valurile dintre aceasta lume si lumea invizibila sunt mai subtiri. La nastere si moarte, iubirea poate topi diviziunea, permitandu-ne sa trecem dincolo de ceea ce credeam ca este posibil.

Cand cineva este bolnav, cand corpul sau este ravasit de boala, cand nu mai poate sa functioneze in rolurile sale familiare, cand identitatea lor se schimba zilnic, multi oameni se simt indragostiti. Cand cineva crede ca este dincolo de dragoste, nu ii poti convinge sa se iubeasca pe sine. Dar le puteti arata ca sunt iubiti.

Go to Top
Informatii la 0736 200 300