Pierderea unui apropiat este unul dintre cele mai devastatoare evenimente cu care ne putem confrunta. Cu toate acestea, intr-un moment in care va simtiti incapabili sa continuati cu sarcinile vietii, sunteti lovit de sarcini financiare care necesita atentia dvs. imediata. Depasirea emotiilor coplesitoare in timp ce gestionati partea financiara a mortii nu este o sarcina usoara.
Iata un ghid general pentru ceea ce va trebui sa faceti dupa pierderea unui apropiat:
Adunati documente importante
Veti avea nevoie de numeroase documente funerare pentru a obtine beneficii de deces, pentru a va ocupa de activele si datoriile financiare si pentru a gestiona finantele pe cont propriu, inclusiv urmatoarele:
- Un certificat de deces. Puteti obtine acest document de la firma de servicii funerare, medic sau departamentul de sanatate al judetului. Obtineti 15-20 de copii certificate deoarece veti avea nevoie de ele pentru a revendica beneficiile si conturile de acces.
- Testamentul. Asigurati-va ca aveti vointa reala si cea mai recenta versiune al acestuia, nu o copie.
- Certificatul de casatorie ( daca este cazul )
- Eventuale polite de asigurare
- Certificat de veteran. (daca este cazul )
- Conturile bancare, de pensionare si alte conturi financiare
Cand revizuiti extrasele bancare sau ale cardurilor de credit ale sotului dvs., cautati plati recurente care ar putea fi necesare pentru a fi anulate.
Costul mediu al unei inmormantari este de aproximativ 5000 lei. Totusi, daca decedatul este pensionar acesta poate beneficia de ajutor de inmormantare din partea statului care echivaleaza cu aproximativ 7000 de lei. De asemenea, aceasta poate primi si un loc de veci prin concesionare.
Daca sotul dvs. are o polita de asigurare de viata, compania de asigurari ar putea contribui la acoperirea costului unei inmormantari. In mod tipic, va trebui sa aratati firmei de servicii funerare politica dvs. sau sa furnizati informatii de contact pentru compania de asigurari. De obicei, casa funerara va lucra direct cu asiguratorul pentru a plati prin intermediul asigurarilor de viata.
Alte actiuni pe care trebuie sa le luati in considerare sunt:
- Obtineti acces la conturile bancare
- Identificati activele
- Anulati platile din conturile sotului / sotiei dvs.
- Creati un flux de venituri (beneficii de securitate sociala, beneficii militare, plati de pensii, conturi de pensionare)