Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intelegerea sentimentului de mahnire a pierderii unei persoane dragi

Pierderea unui lucru sau a unei persoane dragi este pentru majoritatea persoanelor o perioada extrem de dificila din viata lor. Este posibil sa apara o serie de sentimente si emotii dificile, iar tristetea si durerea pe care o simti pare sa nu se sfarseaca niciodata. Acestea sunt sentimente obisnuite pentru cineva care a pierdut o persoana importanta. Si cum nu exista o modalitate buna sau mai putin buna de a deplange pe cineva, sunt metode sanatoase de a face fata durerii care in timp va va permite sa mergeti mai departe in viata.

Mahnirea si intristarea sunt un sentiment comun pentru cei care au pierdut o persoana draga din viata lor. Cu cat este mai semnificativa pierderea cu atat va fi mai intensa durerea. Mahnirea si durerea pot aparea in viata noastra nu doar din pricina pierderii unei persoane apropiate, pot exista o multitudine de cazuri precum, divorturile, decesul unui animal de companie, pierderea sanatatii, iesirea la pensie sau chiar pierderea unei prietenii. Tot ce conteaza in oricare dintre acele situatii este cum sa reusim sa amelioram sentimentul negativ din sufletul nostru.

Fiecare persoana simte durerea diferit

Doliul, pierderea unei persoane dragi este o experienta persoanala si individuala, modul de reactie a fiecarei persoane depinde de stilul de viata, de personalitate, de experienta de viata, de credinta si, mai mult decat orice, de natura pierderii. Vinderea are loc treptat, doliul are nevoie de timp, unele persoane incept sa se simta mai bine in saptamanii sau luni, procesul nu poate fi grabit sau intrerupt, el isi urmeaza cursul tinand cont de factorii de mai sus si este important sa ai rabdare cu tine si sa permiti procesului sa de desfasoare de la sine.

Stagiile mahnirii

Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, durerea, mahnirea, necajirea, intristarea au diferite procese care se aplica celei mai mari mase de oamenii, altii pot aborda doar o parte din aceste stadii si in alta ordine. Psihiatrii au catalogat aceste stagii ca fiind urmatoarele:

1.Negarea: “Aceast lucru nu mi se poate intampla mie.”

2.Furia: “De ce se intampla asta? Cine este de vina? “

3.Negocierea: “Acest lucru nu mi se poate intampla, iar in schimb daca acest lucru dispare, voi ____.”

4.Depresia: “Sunt prea trist pentru a face ceva.”

5.Acceptarea: “Sunt impacat cu ceea ce sa intamplat.”

Daca ai simtit sau simti aceste sentimente datorita unui moment dificil din viata ta, atunci trebuie sa stii ca sunt naturale si normale, iar vindecarea va veni in timp, iar mai mult decat atat, nu este obligatoriu sa treci prin toate aceste etape pentru a te vindeca, aceste etape sunt un raspuns la o pierdere sau la un sentiment de mahnire.

Simptomele comune ale mahnirii si ale durerii

Mahnirea se manifesta diferit pentru fiecare individ in parte, dar marea majoritate impartasesc aceste sentimemnte intr-un moment dificil din viata lor. Este important sa se retina ca tot ce se simte in primele etape este normal, inclusiv senzatia de nebunie, ca esti intr-un vis urat sau punand la indoiala religia sau credinta. Simptomele durerii pot fi urmatoarele:

Socul si neincrederea – Imediat dupa o pierdere, poate fi greu de acceptat ceea ce s-a intamplat. Se pot simti senzatii de amorteli, nu se poate realiza ca pierderea chiar a avut loc si pot avea loc negari ale adevarului.

Tristetea – poate fi simtomul cel mai comun intr-o astfel de ipostaza, pot aparea sentimente de disperare, dor sau de singuratate profunda.

Vinovatia – te poti simti vinovat de anumite lucruri pe care le-ai facut pentru sau cu persoana respecta sau te poti simti vinovat pentru lucruri care nu ai avut timp sau dorinta sa le faci. De asemenea pot exista sentimente de vinovatie si datorita credintei ca ai fi putut face ceva pentru a preveni decesul.

Mania – Chiar daca trecerea in nefiinta nu a fost din vina nimanui poti simti sentimente de furie si pot exista resentimente. Poate exista sentimentul de a da vina pe cineva pentru aceasta pierdere, pe medici sau chiar pe Dumnezeu.

Frica – O pierdere semnificata poate declansa intr-un anumit stadiu si teama, griji sau temeri. Te poti simti neajutorat, cuprins de panica, decesul poate declansa temeri priviind propria mortalitate.

Simptome psihice – Pierderea unei persoane dragi are un impact direct asupra psihicului, dar nu totul se rezuma la psihic, dar este adevarat ca psihicul influenteaza fizicul, deoarece se pot simti senzatii de oboseala, de greata, pierderi in greutate, insomnii si de imunitate scazuta.

Go to Top
Informatii la 0736 200 300